Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Arianna Operas

Bestaat toeval of is alles voorbestemd? Heeft de mens een vrije wil?

In hoeverre zijn we in staat controle uit te oefenen over onze eigen daden en beslissingen?
De eisen die aan ons gesteld worden zijn hoger dan ooit te voren.  ‘Wees trouw aan jezelf’, is een veelgehoord advies. Maar weet je wel aan wie je trouw bent? 

In de Arianna van Monteverdi maken we kennis met een oeroude verwerking van de ‘abbandonata’, ofwel de verlatene. Arianna wordt verlaten door degene, aan wie ze haar ziel en zaligheid heeft opgehangen. Na al de schepen achter zich verbrand te hebben, vindt Arianna zichzelf terug op het vreemde strand van Naxos, de zeilen van haar geliefde Theseus verdwijnend aan de kim. 

Maar dan gebeurt iets bijzonders: Arianna neemt het heft in eigen handen. Zij blijft trouw aan haar liefde voor Theseus.  Theseus maakt precies de tegenovergestelde beweging: van ogenschijnlijk meester van zijn eigen lot komt hij meer en meer tot het inzicht dat hij nooit werkelijk een eigen keuze heeft gemaakt: een speelpop van de goden en de mening van anderen.

In deze ’remake’ van de oude stof laten we zien dat je altijd een keuze hebt. Je kunt je niet lijdzaam blijven verschuilen achter ‘ik kon niet anders’.

De thematiek van lotsbestemming wordt vormgegeven door naast acteurs poppen op te laten treden. In onze enscenering worden de goden vertolkt door de koren. Een verbintenis ontstaat tussen de stem van de goden en de moderne vertaling daarvan: de ‘druk van de maatschappij’. 

De vergeten opera van Monteverdi in co-productie Muziekgebouw Amsterdam- première 7 oktober 2021