Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Hermann Bäumer* Dirigent

"... ein erfrischend wenig mit der eigenen Wirkung (...) beschäftigter, dafür offenkundig  penibel an der Musik interessierter Dirigent." (Dresdner Neueste Nachrichten 12 maart 2015 bij Bäumers debuut met de Staatskapelle Dresden)

Hermann Bäumer is sinds seizoen 2011/2012 chefdirigent van het Philharmonisches Staatsorchester Mainz en Musikdirektor van het Staatstheater aldaar. Zijn doordachte en tot de verbeelding sprekende programmering en zijn bereidheid om de confrontatie aan te gaan met minder bekend operarepertoire hebben hem veel bijval van publiek en pers opgeleverd. Als oud-lid van de Berliner Philharmoniker begrijpt hij als geen ander de subtiliteiten van het succesvol werken met een orkest en wordt hij door orkesten alom gewaardeerd om zijn bescheiden houding en toewijding aan de muziek.

Hij dirigeerde orkesten zoals de Staatskapelle Dresden, Deutsche
Kammerphilharmonie Bremen, Stuttgarter Philharmoniker, Bamberger Symphoniker, Bayerische Staatsorchester München, Rundfunksinfonieorchester Berlin, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, hr-Sinfonieorchester, WDR Rundfunkorchester, Ensemble Resonanz in Hamburg, Radio Symfonieorkest Oslo, Norwegian National Opera, Finnish Radio Symphony Orchestra, Iceland Symphony Orchestra, Sinfonieorchester St. Gallen en de New Japan Philharmonic Orchestra.

In seizoen 2015/2016 was Hermann Bäumer gastdirigent bij de Staatskapelle Halle, het Sinfonieorchester St. Gallen, de Robert-Schumann-Philharmonie in Chemnitz, de Hofer Symphoniker, Aachener Symphoniker, als ook bij de Qingdao en Guiyang Symphony Orchestras in China. Hermann Bäumer heeft een talent voor het ontdekken en herontdekken van weinig gehoord repertoire. Op zijn programma’s in Mainz prijkten bijvoorbeeld Zemlinsky's Der Zwerg en Poulencs Dialogues des Carmelites.

Als toenmalig artistiek directeur van het Theater Osnabrück gaf Hermann Bäumer in seizoen 2005/2006 met veel succes de première van Alex Nowitz’ Bestmannoper. Daarna volgden o.a. successen met Gounods La Nonne Sanglante en, in 2013, Hans Werner Henzes Prinz von Homburg in Mainz met internationale erkenning. Hij dirigeerde verder Kurt Weills Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny bij de Komische Oper in Berlijn en de première van Rotter van Torsten Rasch in een productie van Katharina Thalbach bij de opera van Keulen.

In 2006 maakte Hermann Bäumer een opname van August Enna's Heiße Liebe met de NDR Radiophilharmonie voor het label Classic Produktion Osnabrück (CPO) en van Jón Leifs Edda I met het Iceland Symphony Orchestra voor het label BIS. Zijn discografie omvat verder de eerste opname van Henzes Wundertheater met het Osnabrücker Sinfonieorchester, de Eerste en Tweede symfonie van Karl Höller met de Bamberger Symfoniker, en de complete symfonieën van Josef Bohuslav Foerster met het Osnabrücker Sinfonieorchester, waarvan het eerste deel in 2009 de ECHO Klassik-prijs won. In december van hetzelfde jaar werden D’Alberts Seejungfräulein en diens Symfonie op.4 uitgebracht, gevolgd door Gounods La Nonne Sanglante (CPO) in 2010, die werd bekroond met de Preis der deutschen Schallplattenkritik.

Recente opnamen zijn onder meer met composities van Christian Wilhelm Westerhoff (Osnabrücker Sinfonieorchester, CPO) en Friedrich Gernsheim (Staatsorchester Mainz, CPO), een bejubelde cd met de vioolconcerten van Bruch met violiste Antje Weithaas en de NDR Radiophilharmonie (CPO) en in 2016 de symfonieën nr. 3, 5 en 11 van Hans Eklund met het Norrköping Symfonieorkest (BIS).

Hermann Bäumer is bovendien zeer gerespecteerd door zijn werk met diverse jeugdorkesten, waaronder het Bundesjugendorchester, de Junge Deutsche Philharmonie n het LJO Rheinland-Pfalz.

www.hermannbaeumer.com

 oktober 2017