Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Valentina Tóth* Piano

“Men geniet met smaak van de kleurvariaties, de uitstekende aanraking der toetsen en hoe Valentina Tóth nieuw licht laat schijnen op de muziek.”

(Diapason, 2014)

 Opleiding

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver en aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waar zij met grote onderscheiding afstudeerde voor haar Bachelor Piano. Momenteel volgt zij de masteropleiding piano aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jan Michiels. Daarnaast studeert zij acteren aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound) in Brussel.

Kamermuziek

Met het Menotti Trio won Valentina een eerste prijs tijdens Het Kamermuziekconcours Hoorn. Daarnaast is zij lid van het Volkmann Trio, samen met Coraline Groen (viool) en Bente Vermeil (cello). In 2015 ontving het Volkmann Trio de Kamermuziekprijs van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In datzelfde jaar speelden zij op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade een concert in de Nationale Philharmonie van Vilnius, Litouwen. 

Orkesten

Valentina soleerde met het Fries Symfonieorkest, het Haydn Jeugd Strijkorkest, het Fries Jeugd Orkest, Filharmonie Noord en met het Nationaal Jeugd Orkest.

Zij trad vanaf haar twaalfde op in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Italië, Griekenland, Oostenrijk, Litouwen, en de VS. Op haar 15e gaf zij een concert in Carnegie Hall, New York. Datzelfde jaar speelde zij live op TV voor Menahem Pressler tijdens het Edisongala Klassiek 2009. In 2015 gaf zij een uitverkocht lunchconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw en een solo-optreden tijdens de Effie Awards in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.

Onderscheidingen

In 2012 bracht Challenge Classics haar in diverse landen lovend ontvangen debuut-cd “Hungarian Horizon” uit, met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály. Opus Klassiek koos “Hungarian Horizon” als cd van de maand mei 2013. Tevens mocht ze voor deze cd een Diapason d'Or in ontvangst nemen.

In de afgelopen jaren ontving Valentina Tóth meerdere onderscheidingen. Zo ontving zij de 1e en grand prix op het Damwoude-pianoconcours, de 1e prijs en publieksprijs op het Nationale Prinses Christina Concours in Den Haag en de 1e prijs op het Internationaal Muziekconcours Stockholm. Daarnaast was zij onder meer finalist op het Steinway Concours en YPF-pianoconcours waar ze samenspeelde met het EnAccord strijkkwartet. 

Televisie

In 2011 maakte BNN een documentaire over Valentina (‘Je zal het maar zijn’), waarvoor ze een concert mocht geven op de Yehudi Menuhin School in Engeland. Zij was vanaf 2015 de vaste pianist bij “De Tiende van Tijl” en zal vanaf najaar 2017 weer te zijn in dit populaire programma. In 2015 speelde zij mee in de muziektheatervoorstelling "Voor Elise" van Tomoko Mukaiyama. Valentina maakte en speelde in opdracht van het Prinses Christina Concours de muziektheatervoorstelling "Vooralsnog Onvoorwaardelijk". Deze voorstelling werd tijdens het Prinses Christina Concours 2016 in alle finales gespeeld. In 2016 maakte en speelde zij in opdracht van Kunstklank de muziektheatervoorstelling “Prelude de la Mort de Monsieur Mouche”. In 2017 zal zij in Vlaanderen te zien zijn in “Nachtasiel”, een coproductie van Theatre National en Theater Antigone.

www.valentinatoth.nl

 

Juli 2017