Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Berliner Barock Solisten Ensembles/ orchestra

Berliner Barock Solisten o.l.v. Reinhard Goebel


Berliner Barock Solisten werd in 1995 opgericht door Rainer Kussmaul ( 1946-2017), Raimar Orlovsky en andere prominente musici van de Berliner Philharmoniker. Al deze musici kwamen samen om werken uit muziekliteratuur van 1600- 1800 op hun unieke wijze uit te voeren.

De "Berlijnse baroksolisten" doen niet alleen echte eer aan hun naam, omdat elk van hen een echte solist is maar nu geformeerd in een ensemble. Ze spelen ook op oude maar gemoderniseerde instrumenten, met behulp van strijkstokken uit verschillende periodes (afhankelijk van het werk dat ze uitvoeren). Een dergelijke flexibiliteit, samen met de uitzonderlijke homogeniteit van het ensemble en de aanwezigheid van toonaangevende solisten in de oude muziek binnen zijn gelederen, hebben bijgedragen aan het vestigen van de leidende positie van deze groep op het internationale toneel.

Net als hun stilistische zekerheid die hen in staat stelt om composities van lang vervlogen tijden praktisch over te dragen naar onze tijd, zonder het historische vernis dat hen bedekt te beschadigen, noch de historische periode waarin ze zijn geschreven te negeren. Oude geluiden worden dus met frisse oren gehoord.

Werken uit het verleden worden in een nieuw licht heroverwogen – resulterend in een interpretatie die als modern kan worden beschouwd, maar zeker niet als 'modernistisch'; een stijl die de eeuwen omspant, zowel toen als nu volledig geldig. De Berliner Barock Solisten zijn in staat om deze benadering toe te passen op een aantal componisten, of het nu gaat om de creaties van Italiaanse meesters, of de muziek van Telemann (voor wie ze een speciale voorkeur hebben), die van Johann Sebastian Bach of van zijn tijdgenoten.

Op concertpodia van Tokio of Seoul tot Berlijn, van Londen tot New York, van Parijs tot Shanghai of Taipei en in een aantal kleinere steden – overal waar de Berliner Barock Solisten optreedt, hebben ze een onuitwisbare muzikale stempel gedrukt, waardoor de gelederen van hun echte fans voortdurend worden uitgebreid. Hun programma's zijn gedocumenteerd op tal van cd-opnamen waarvan de uitzonderlijke kwaliteit algemeen wordt erkend door muziekcritici.

Zo kregen de Berliner Barock Solisten een Grammy voor hun release van Bach-cantates in 2005, samen met de Opus Classic Prize van de Duitse opname-industrie voor twee opeenvolgende cd's met soloconcerten van Telemann en in 2018 voor hun opname van de Brandenburgse concerten onder leiding van Maestro Reinhard Goebel, die een titel van artistiek directeur werd

Een dergelijk succes kan ook worden toegeschreven aan de top artiesten die met het ensemble optraden: zangers zoals Thomas Quasthoff, Christine Schäfer, Anne Sofie von Otter, Julija Lehzneva, blaassolisten van onder meer Emmanuel Pahud, Philipp Jundt, Albrecht Mayer, Jonathan Kelly, Michala Petri and Reinhold Friedrich, violinists such as Frank Peter Zimmermann, Daishin Kashimoto, Roberto Gonzalez-Monjas en Daniel Hope alsook klavecinisten zoals Andreas Staier,  Kristjan Bezuidenhout en pianist Igor Levit.

 

2023/2024
Programma

Pietro A. Locatelli (1695-1764)

Introduzzione teatrale a quattro, Opus 4, Nr.5

Amsterdam 1735

Allegro—Andante—Presto

 

Unico van Wassenaer (1692-1766)

Concerto Armonico Nr. 1 G groot

Den Haag 1735

Grave—Alegro—un poco Adante—Allegro

 

Pietro A. Locatelli (1695-1764)

Concerto F-Dur op. 4, Nr. 12

Für vier Violinen, Streicher &BC

Amsterdam 1735

Allegro—Largo—Allegro

 

Intermission

 

Unico van Wassenaer (1692-1766)

Concerto Armonico Nr.3 A groot

Den Haag 1735

Grave—da capella non presto—Largo andante—Vivace

  

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Concerto h-moll op.3, Nr.11

Für vier Violinen, Streicher & BC

Amsterdam 1711

Allegro—Largo –Allegro

 

 


2022