Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Quartet Berlin-Tokyo String Quartet

„De uitvoeringen van het Quartet Berlin-Tokyo zijn oprecht, en daarbij is vooral het enthousiasme en de liefde voor de muziek erg indrukwekkend.”-- Toshio Hosokawa


Het Quartet Berlin-Tokyo is een jong, dynamisch strijkkwartet dat zijn eerste grote successen te danken heeft aan de intense benadering van de spelers, waarbij het om inhoud en expressie gaat en de communicatie met het publiek.

 

Het was de bekende Japanse componist Toshio Hosokawa die, na afloop van een succesvol optreden op het Takefu international Music Festival, de naam voor het kwartet voorstelde. Maar de naam is niet alleen maar een verwijzing naar deze beide metropolen, het gaat bij deze jonge spelers veel meer om de weg tussen die twee centra: de verbinding tussen twee culturen. Het is daarom geen toeval dat zij zich sterk verbonden voelen met de muziek van Béla Bartók en de door hem nagestreefde synthese tussen Oost en West.

 

Het Quartet Berlin-Tokyo is ontstaan uit een samenwerking van studenten van de twee Berlijnse conservatoria, en zij boekten al na enige maanden een eerste succes op de Internationale Musikwettbewerb van de ARD in München in 2012, toen het kwartet de Förderpreis won van de Jeunesses Musicales Deutschland. Kort daarna, in 2014, won het kwartet de eerste en de publieksprijs van de Orlando International String Quartet Competition.

 

Andere verworven prijzen waren o.a.: 2e en publieksprijs van het internationale Salieri-Zinetti Concours in Verona, 2e prijs van de Young Concert Artist Audition in New York, 3e prijs van het internationale concours ‘Franz Schubert und die Musik der Moderne’ in Graz, de 2e prijs samen met de ‘Speciale Prijs voor de beste interpretatie van Carl Nielsen’ op de International Chamber Music Competition in Kopenhagen, 3e prijs van de International Joseph Joachim Chamber Music Competition, en de ‘Prix Spécial Irène Steels-Wilsing’ van het Concours & Festival Quators à Bordeaux in die stad.

 

Eerder won het Quartet Berlin-Tokyo verschillende stipendia, waaronder van de Matsuo Academic Foundation Tokyo en de Ottilie-Selbach-Redslob-Stiftung. In oktober 2014 verwierf het kwartet een stipendium van de Irène Steels-Wilsing Stiftung, waarna het in 2015 werd onderscheiden met de titel ‘HSBC Laureates des Festivals d’Aix-en-Provence’.

 

Het kwartet concerteerde reeds op vele nationale en internationale podia en was o.a. te horen in de Laeishalle in Hamburg, in de Berlijnse Philharmonie en in het Concertgebouw in Amsterdam. 

 

Bovendien werden de vier jonge musici door gerenommeerde festivals uitgenodigd, zoals het Chamber Music Festival in Oslo, het Takefu International Music Festival, de Heidelberger Frühling, en het Davos Festival in Zwitserland waar het kwartet o.a. het 5 ½ uur lange strijkkwartet van Morton Feldman uitvoerde. In het seizoen 2020-21 voerde het kwartet ter ere van Beethoven diens gezamelijke strijkkwartetten uit in twee concertseries.

 

Muzikale aanmoedigingen ontving het jonge ensemble van Oliver Wille, David Alberman, András Keller, Gerhard Schulz, Hartmut Rohde, Johannes Meissl, Jean-Guihen Queyras, Heime Müller, Eberhard Feltz, Artemis Quartet en het Arditti Quartet.

 

Sinds 2014 houdt het kwartet residentie in de Fukinoto Concert Hall van Rokkatei in het Japanse Sapporo. Tijdens deze periode brachten zij CD’s uit met de gezamelijke strijkkwartetten van Béla Bartók en opus 76 van Joseph Haydn.

 

In 2021 richtte het kwartet een eigen, zelfstandig label op: ‘QBT Collection’, waarvan de wereldpremière-opname van Gavriil Popov’s ‘Quartet-Symphony’ de eerste CD was. Deze opname werd reeds internationaal door vele critici enthousiast ontvangen.

2022