Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Alinde Quartet* Strijkkwartet

Het Alinde Quartet heeft zich inmiddels gevestigd als een internationaal top-ensemble, dat zich met name onderscheidt door het gebruik van zowel historische als moderne instrumenten. Geroemd om hun buitengewone muzikaliteit, gepassioneerd spel, en een zeer breed repertoire dat zowel muziek uit de Renaissance als moderne werken omspant, kenmerken de spelers zich door hun historisch-authentieke benadering van de ‘oude’ werken met gebruikmaking van darmsnaren op historische instrumenten, wat hun spel tot een authentieke en fascinerende ervaring maakt. Het Alinde Quartet cultiveert zowel de authenticiteit van het Weens-klassieke repertoire, met de voor die tijd typische nuances en kleurgebruik, als hedendaagse werken, in beide categorieën steeds op zoek naar het bijzondere en het expressieve.

Op hun tocht door het muzikale landschap heeft recentelijk het Alinde Quartet – de naam is afkomstig van Schubert’s lied ‘Alinde’ - een ambitieus project opgezet. In samenwerking met Deutschlandfunk Kultur en het bekende label Hänssler Classic neemt het kwartet de complete strijkkwartetten van Schubert op. Als vernieuwend initiatief is iedere CD verrijkt met een voor het kwartet in opdracht gecomponeerd nieuw werk dat door Schubert is geïnspireerd, om zodoende een brug te slaan tussen heden en verleden. Het is de bedoeling dat deze zesdelige serie wordt afgesloten in het Schubert herdenkingsjaar 2028.

Recentelijk heeft het Alinde Quartet twee Schubert-CD’s uitgebracht. De eerste bevat ook een bewerking van Schubert’s schitterende liederencyclus ‘Die schöne Müllerin’ in een bewerking voor tenor en strijkkwartet, waarbij Daniel Johannsen de zangpartij voor zijn rekening neemt.

De langverwachte derde CD van het complete Schubert-project bevat het beroemde ‘Rosamunde Quartett’, en een bijzondere nieuwe compositie van Bartolomeo Dandolo Marchesi, de cellist van het Alinde Quartet.

Het Alinde Quartet heeft in hun loopbaan al vele prijzen gewonnen, waaronder Laureate benoemingen op de International ‘Chamber Music Competition Città di Pinerolo e Torino’ en het ‘Concorso Internazionale Salieri Zinetti’.

In hun streven naar muzikaal topniveau studeerde het Aline Quartet bij prominente musici en mentors als Eberhard Feltz aan de Musikhochschule Hanns Eisler in Berlijn, Günther Pichler van het Alban Berg Quartet aan de Escuela Superior de Musica Reina Sofia in Madrid, en Rainer Schmidt van het Hagen Quartet.

Naast hun optreden op prominente podia, deelt het Alinde Quartet enthousiast hun kennis van en liefde voor muziek met educatieve projecten. Zo nemen zij regelmatig deel aan workshops, kinder- en familieconcerten in bekende zalen zoals de Kölner Philharmonie en het Festspielhaus Baden-Baden. Hun betrokkenheid bij het stimuleren van jong talent leidde ook tot samenwerking met de Ida Bieler Akademie in Keulen, opgezet samen met Eugenia Ottaviano, de primarius van het Alinde Quartet.

Als een veelzijdig, intens-muzikaal en technisch perfect strijkkwartet heeft het Alinde Quartet het publiek gefascineerd in prominente zalen en muziekfestivals overal in de wereld, van de indrukwekkende Elbphilharmonie in Hamburg tot de historische grandeur van het Konzerthaus in Berlijn, en op festivals als het Schleswig-Holstein Musik Festival, het Verbier Festival, de Aldeburgh Residencies, de European Chamber Music Meetings in Bordeaux, het Mozartfest Würzburg, en de Résidence de Musique de Chambre van het Festival d’Aix-en-Provence.

Dankzij hun succes heeft het kwartet een viertal instrumenten mogen ontvangen, genereus ter beschikking gesteld door de beroemde strijk-instrumentenmaker Peter Greiner; de instrumenten zijn gemaakt van het hout van één enkele boom.

Updated: January 2024