Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Charlotte Riedijk* Sopraan

Charlotte Riedijk heeft gewerkt onder leiding van o.a. Alan Gilbert, Yannick Nézet-Séguin, Stefan Asbury, Peter Eötvös, Ingo Metzmacher, Hartmut Haenchen, Lev Markiz, Emilio Pomárico, Julian Reynolds, Peter Rundel, Etienne Siebens, Ed Spanjaard en Lucas Vis. Bij orkesten als het Vlaams Radio Orkest, het Radio Filharmonisch en Radio Kamer Orkest, Holland Symfonia, WDR Symfonie Orkest Köln, Stockholm Royal Philharmonic, Swedish Radio Symfony/Berwaldhallen en het Orkest van de Noorse Opera.

 

Solist en duo

Als solist was zij te horen bij belangrijke Europese ensembles waaronder Ensemble Intercontemporain, Ensemble Modern, het Asko|Schönberg Ensemble, Nieuw Ensemble, Kammerensemble (Stockholm), het Osiris Piano Trio en het Altenberg Trio Wien. Met pianiste Ellen Corver vormt zij een duo: in juni 2008 maakten zij hun debuut in de Musikverein in Wenen.

Speciaal aan haar opgedragen werk voerden ze uit tijdens op festivals in binnen- en buitenland zoals het Holland Festival, de Frankfurter Feste, Witten, Graz, Klara festival (Brussel), Festival van Vlaanderen, Stockholm New Music en Time of Music (Viitasaari, Finland).

 

Gastoptredens

Ze is geregeld te gast op het West Cork Chamber Music Festival. Haar uitvoering van Messiaens Harawi, samen met pianiste Joanna MacGregor, werd in 2001 uitgeroepen tot het beste klassieke concert in Ierland.

In 2004-2005 zijn speciaal voor haar geschreven werken van Klas Torstensson (In grosser Sehnsucht, liederencyclus voor sopraan en pianotrio) en Klaas de Vries (Deep Blue Marine, voor 2 slagwerkers, harp, spreekstem en sopraan) met succes in première gegaan in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

 

Hoogtepunten

Hoogtepunten uit de afgelopen seizoenen waren: een serie door Monique Wagemakers geregisseerde voorstellingen van La Voix Humaine van Poulenc, met Holland Symfonia, een tournee door Zweden met het Osiris Trio, een Carte Blanche serie in de Philharmonie van Haarlem, concerten met het Altenberg Trio Wien o.a. in Musikverein Wien, een muziektheaterproductie gebaseerd op In großer Sehnsucht bij Opera OT (Onafhankelijk Toneel) in de Rotterdamse Operadagen 2007 en, najaar 2008, de voorstelling Black Feather Rising, een nieuwe opera van Param Vir (geproduceerd door Stichting Octopus) en concerten met Carters meesterwerk A Mirror on Which to Dwell. Najaar 2009 maakte zij een tournee langs Italiaanse operahuizen met een nieuwe enscenering van La voix humaine, geregisseerd door Leo Muscato, o.l.v. de jonge dirigent Matteo Beltrami.

 

In 2009 stonden diverse optredens op het programma: op het tweede Toonfestival Brabant van klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer, met Klas Torstenssons De Expeditie met het Zweeds Radio Symfonie Orkest, met het Orkest van Padova (Italië) en het Vlaamse Emanon Ensemble. Op het Delft Chamber Music Festival van Liza Ferschtman was zij te horen met o.a. Elisabeth Leonskaja, Liza en Dimitri Ferschtman en Enrico Pace in werken van onder meer Debussy, Ravel en Sjostakovitsj. Verder was er een tournee door de VS met Cello Octet Amsterdam, was ze te horen in het voor haar geschreven werk Splinters voor sopraan en orkest van René Samson, trad ze op met het Osiris Trio, alsook met het Noord Nederlands Orkest in de Sinfonia van Berio.

 

Meer lyrisch repertoire

Na rollen als Susanna en Despina is er een ontwikkeling te horen naar een meer lyrisch repertoire. Een hedendaags voorbeeld hiervan is de rol van Anna Charlier (De Expeditie, Torstensson) die zij tijdens de wereldpremière in het Amsterdamse Concertgebouw vertolkte en vervolgens met succes zong in Stockholm, Oslo (Ultima Festival) en Malmö.

 

Cd-opnamen

Na haar eerste optreden met het Vlaams Radio Orkest werd zij direct uitgenodigd voor een cd-opname met orkestliederen van Arthur De Greef (1862–1940). Deze opname, o.l.v. de jonge Canadees Yannick Nézet-Séguin, is najaar 2005 verschenen op Et’cetera (KTC 4013). Verder zijn de volgende werken op cd verkrijgbaar: Urban Solo/Urban Songs (Torstensson), La Disciplina (Boogman) Suite op Romances van Alexander Blok op. 127 (Sjostakovitsj), De Expeditie (Torstensson). Haar opname van Torstenssons grote lied-cyclus In großer Sehnsucht is met veel lof ontvangen (Cobra-records 0018). Haar opname van Harawi (Messiaen) met Joanna MacGregor, is in juni 2010 verschenen op Warner Classics en in 2012 kwam haar cd uit met Schönbergs Pierrot lunaire met Ensemble Insomnio.

 

In 2012 richtte zij De Stem van Haarlem op, een organisatie die zich tot doel stelt jonge zangers te coachen en een podium te bieden om zo een brug te slaan tussen conservatorium en de beroepspraktijk. Het Prins Bernhard Fonds Noord Holland heeft de Culturele Prijs Noord Holland 2014 toegekend aan De Stem van Haarlem. Als hoodfvakdocent is Charlotte Riedijk verder verbonden aan het Codarts conservatorium.

 www.charlotteriedijk.com

 Oktober 2017