Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Fay Claassen* Cross-over/Jazz

Fay Claassen won dit jaar de prestigieuze PREIS DER DEUTSCHEN SCHALPLATTENKRITIK met het PETER BEETS TRIO voor de cd LIVE AT THE AMSTERDAM CONCERTGEBOUW.               

“Een fraaie volrond klinkende stem, een perfecte intonatie en elegante zangpresentatie. De scat riffs zijn meesterlijk uitgevoerd.”

(Juryrapport Preise der Deutschen Schallplattenkritik)

Opleiding

Fay Claassen werd geboren in Nijmegen. Na opleidingen aan de Balletschool in Arnhem, de Kleinkunst academie in Amsterdam koos ze definitief voor een opleiding als zangeres aan het KONINKLIJK CONSERVATORIUM in Den Haag. Die opleiding sloot ze af met hoge specifieke ONDERSCHEIDINGEN.

Docent

Ondanks dat zij geregeld optrad, lag haar roeping bij het doorgeven van haar kennis. Al snel werd ze daardoor een veelgevraagde docente aan nationale en internationale conservatoria.

Concerten

Intussen maakte ze wel enkele eigen CD’s en werd ze steeds vaker gevraagd door allerlei ensembles, zoals het Metropole orkest en het Jazz Orkest van het Concertgebouw.                                                                                                     

Vier jaar geleden werd zij door BOB BROOKMEYER uitgenodigd om acht stukken op te nemen op zijn -bleek nadien- laatste album ‘STANDARDS’, met zijn New Art Orchestra.

Repertoire

Fay legt zich de laatste jaren sterk toe om haar repertoire naar meerdere stijlen uit te breiden zonder daarbij haar zangeigenschappen, maatstaven en geluid aan te tasten. Bijvoorbeeld met het DUTCH SONGBOOK-project met de WDR BIG BAND waarin zij voor het eerst repertoire in de Nederlandse taal zingt.

Orkesten

Ook symfonieorkesten doen inmiddels een beroep op haar voor speciale projecten. Zo zong zij samen met het Noord-Nederlands Orkest o.l.v. Bas Wiegers in het Concertgebouw: een Valentijnsconcert met filmmuziek.

Prijzen

Fay Claassen is onderscheiden met diverse belangrijke prijzen, zoals een EDISON AWARD, een GOUDEN PLAAT, de CHET BAKER AWARD, en BEST VOCAL ALBUM OF THE YEAR in de Verenigde Staten.

In het Amerikaanse SCAT OMNI BOOK - met uitgeschreven vocale improvisaties - is tussen stukken van Kurt Elling, Ella Fitzgerald, Dee Dee Bridgewater, Mel Tormé en Sarah Vaughan, de improvisatie op Line for Lyons door Fay Claassen (als enige Europese bijdrage) te vinden.

Platenlabel EMI/UNIVERSAL bekroonde haar internationaal, door een opname te selecteren voor de dubbel-cd ‘Pink Champagne: de 30 grootste jazz-vocalisten ooit’ (zoals Sarah Vaughan, Dianne Reeves, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Billie Holiday etc.)

Musici

Op haar eigen CD’s waren internationale gasten vereerd om daarvoor als gast te worden uitgenodigd  (Kenny Werner, Toots Thielemans, Mike Stern).

Ze combineerde jazz en klassiek met pianisten Cor Bakker en Ivo Janssen. Dit trio was in 2016 te zien op tientallen Nederlandse podia.