Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Claron McFadden* Sopraan

De uit Amerika afkomstige sopraan Claron McFadden studeerde aan de Eastman School of Music in New York. Ze maakte haar operadebuut in 1985 op het Holland Festival in Hasse’s l’Eroe Cinese. Claron McFadden heeft sindsdien een grote reputatie verworven als concertzangeres met zowel traditioneel als modern repertoire.

 Orkesten en producties

Claron McFadden werkte met orkesten zoals het London Philharmonic Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, The King’s Consort en de MDR- en SWR Sinfonieorchester. Zij was te horen in Rossini’s L’Italiana in Algeri, Rêves d’un Marco Polo en Copernicus van Claude Vivier, Purcells King Arthur, in de rol van Donna Elvira in Mozarts Don Giovanni, in Les Indes Galantes van Rameau, in The Mask of Time van Tippett, in Schönbergs Pierrot Lunaire en in Les Dialogues des Carmélites van Poulenc. Ook trad ze op in producties van internationaal bekende operahuizen zoals Royal Opera House Covent Garden, Bayerische Staatsoper, De Nationale Opera en het Théâtre des Champs-Elysées.

 

Succesvolle dirigenten

De in Nederland woonachtige sopraan heeft opgetreden met zeer succesvolle dirigenten onder wie Kurt Masur, Sir Andrew Davis, Hartmut Haenchen, René Jacobs, Marc Minkowsky, Trevor Pinnock, Neeme Järvi en Fabio Biondi en in zalen zoals Het Concertgebouw Amsterdam, Covent Garden en de Royal Albert Hall in Londen, het Théâtre du Châtelet in Parijs, het Gewandhaus in Leipzig en op de grote podia in Boston en Tanglewood (USA), Polen, Italië en Japan.

 

Opnamen

Claron McFadden heeft vele cd-opnamen gemaakt, waaronder Acis and Galatea van Händel (Robert King), Orfeo (Haydn; La Stagione Frankfurt), Les Indes Galantes (Rameau; William Christie), Il Ritorno d’Ulisse in Patria (Monteverdi; René Jacobs), Life Story (Thomas Adès) en Brian Ferneyhough’s Vierde strijkkwartet met het Arditti kwartet.

 

Enkele belangrijke engagementen in het verleden waren ondermeer met Europa Galante in de opera Didone (La Scala), in Solomon bij de Göttinger Händel Festspiele, met het Residentie Orkest, diverse tournees met het Orkest van de 18e eeuw, projecten met het Arditti kwartet en het Minguet kwartet, met het balletgezelschap Leine & Roebana, in België bij Muziek LOD en met Les Ballets de C de la B. Ook gaf Claron McFadden recitals in Het Concertgebouw Amsterdam en in het Concertgebouw Brugge. In 2009 was zij wederom te horen in de BBC Proms. Voor De Nederlandse Opera trad zij op in diverse productie waaronder After Life (september 2009 en maart 2010 Lyon). Tevens was ze te horen in de Royal Festival Hall en tijdens diverse concerten met het Münchener Kammerorchester. Ook ging zij op tournee met Chris Hinze. Zij deed Over de Bergen met Muziektheater Transparant, gaf concerten met de MDR- en WDR Sinfonie Orchester, met het Orchestre de Lugano, met het Residentie Orkest in Rage d’amours (Rob Zuidam), maakte een tournee met dansgezelschap Leine & Roebana en gaf optredens met het Arditti Kwartet.

Recente engagementen waren optredens in het Holland Festival 2014 (Laika, Martijn Padding) HF 2016 en 2017, bij de Bayerische Staatsoper (Babylon, Jörg Widmann), met het Klangforum Wien, in het Rheingau Festival, Ardetti Quartet, Münchner Kammerorchester, Swedish Chamber Orchestra, bij de English National Opera (Sunken Garden, Michel van der Aa) en met het Ensemble Intercontemporain. Daarnaast heeft Claron McFadden gezongen tijdens de inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 mei 2013. Verder was Claron te zien in de opera Sunken Garden bij de Opera de Lyon, had een tournee met het Irish Chamber Orchestra, en zong de wereldpremière van Shell Shock (Nicolas Lens) bij de Opera de Munt in Brussel, bij het Residentie Orkest, de Philharmonie Zuidnederland en in diverse festivals zoals Operadagen Rotterdam. Verder de nieuwe productie Gianni met Brandt Brauer Frick bij de Deutsche Oper Berlin, optredens op het Dallas Festival, haar eigen voorstellingen Secrets en Aubergine met productiehuis Transparant, alsook met muziekhuis LOD – ‘De Mensheid’. Ook was Claron McFadden jurylid bij Cardiff Singer of the World Competition 2015 en debuteerde bij het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens het Holland Festival.

 

Hoogtepunten in seizoen 2017-18 zijn onder meer Michel van der Aa’s Sunken Garden met Amsterdam Sinfonietta; ‘De Mensheid’ (LOD); nieuwe producties van Transparant: Mitra en Mata Hari (door Europa); concerten met Holland Baroque (Jacques Brel); Budapest Festival Orchestra (o.l.v. Jörg Widmann), etc.

 

Claron McFadden kreeg in 2007 de Amsterdamprijs voor de Kunsten uitgereikt en is zij ‘artist in residence’ bij productiehuis Transparant. Ook haar 2010 TEDx-talk is geplaatst op TED.Com.

 

Juli 2017


PROGRAMMA

#Claron McFadden (sopraan) & Minguet Quartett

1.

W. A. Mozart: Strijkkwartet KV 387

Anton Webern: Zes Bagatellen op. 9 (1913)

Peter Ruzicka: 2. Strijkkwartet "...FRAGMENT..." (1970) (met citaat Mahler 10.)         

Gustav Mahler: Ich bin der Welt abhanden gekommen (Bew: A. Reisinger)              

---

Arnold Schönberg: 2. Strijkkwartet op. 10 met sopraan

 

2.

J. S. Bach: Die Kunst der Fuge - Contrapuncti 1, 3, 4 & 9

Jörg Widmann: Versuch über die Fuge [5. Strijkkwartet met sopraan] (2005) 

---

L. v. Beethoven: Strijkkwartet op. 131

 

3.

Felix Mendelssohn Bartholdy: Strijkkwartet op. 44 Nr. 2                                                                            

Johannes Brahms/Reimann: Fünf Ophelia Lieder               

Robert Schumann/Reimann: Sechs Gesänge op. 107           

---

Antonín Dvořák: Strijkkwartet op. 96 “Het Amerikaanse“

 

4. Modern/hedendaags

Peter Ruzicka: “…possible-à-chaque-instant“  7. Strijkkwartet (2016)             

---

Jörg Widmann: 4. Streichquartett (2005)

Versuch über die Fuge [5. Strijkkwartet met sopraan] (2005) 

 

Periode: mei/juni 2019