Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Claron McFadden* Sopraan

“Een omschrijving van haar betekenis voor het opera- en muziektheaterlandschap in Nederland – en ver daarbuiten – kan enkel superlatieven bevatten. Met onuitputtelijke energie en ruimhartige medemenselijkheid verkent zij telkens weer nieuwe horizonten in de podiumkunst.”

Festival Operadagen Rotterdam – uitreiking speciale oeuvreprijs ODR-awards

 

De uit Amerika afkomstige sopraan Claron McFadden studeerde aan de Eastman School of Music in New York. Ze maakte haar operadebuut in 1985 op het Holland Festival in Hasses l’Eroe Cinese. Claron McFadden heeft sindsdien een grote reputatie verworven als concertzangeres met zowel traditioneel als modern repertoire.

 

 

Orkesten en engagementen

Claron McFadden werkte met orkesten zoals het London Philharmonic Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, The King’s Consort en de MDR-, SWR- en WDR Sinfonieorchester. Zij was te horen in Rossini’s L’Italiana in Algeri, Rêves d’un Marco Polo en Copernicus van Claude Vivier, Purcells King Arthur, in de rol van Donna Elvira in Mozarts Don Giovanni, in Les Indes Galantes van Rameau, in The Mask of Time van Tippett, in Schönbergs Pierrot Lunaire, Les Dialogues des Carmélites van Poulenc en Rage d’amours van Rob Zuidam. Ook trad ze op in producties van internationaal bekende operahuizen zoals Royal Opera House Covent Garden, Bayerische Staatsoper, De Nationale Opera en het Théâtre des Champs-Elysées.

 

Succesvolle dirigenten

De in Nederland woonachtige sopraan heeft opgetreden met zeer succesvolle dirigenten onder wie Kurt Masur, Sir Andrew Davis, Hartmut Haenchen, René Jacobs, Marc Minkowsky, Trevor Pinnock, Neeme Järvi en Fabio Biondi en in zalen zoals Het Concertgebouw Amsterdam, Covent Garden en de Royal Albert Hall in Londen (BBC Proms), het Théâtre du Châtelet in Parijs, het Gewandhaus in Leipzig en op de grote podia in Boston en Tanglewood (USA), Polen, Italië en Japan.

 

Opnamen

Claron McFadden heeft vele cd-opnamen gemaakt, waaronder Acis and Galatea van Händel (Robert King), Orfeo (Haydn; La Stagione Frankfurt), Les Indes Galantes (Rameau; William Christie), Il Ritorno d’Ulisse in Patria (Monteverdi; René Jacobs), Life Story (Thomas Adès) en Brian Ferneyhough’s Vierde strijkkwartet met het Arditti kwartet.

 

Belangrijke engagementen waren optredens in het Holland Festival 2014 (Laika, Martijn Padding) HF 2016 en 2017, bij de Bayerische Staatsoper (Babylon, Jörg Widmann), met het Klangforum Wien, in het Rheingau Festival, Arditti Quartet, Budapest Festival Orchestra,

Münchner Kammerorchester, Swedish Chamber Orchestra, bij de English National Opera (Sunken Garden, Michel van der Aa) en met het Ensemble Intercontemporain. Daarnaast heeft Claron McFadden gezongen tijdens de inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 mei 2013. Verder was Claron te zien in de opera Sunken Garden bij de Opera de Lyon, en zong de wereldpremière van Shell Shock (Nicolas Lens) bij de Opera de Munt in Brussel, bij het Residentie Orkest, de Philharmonie Zuidnederland en in diverse festivals zoals Operadagen Rotterdam. Verder de nieuwe productie Gianni met Brandt Brauer Frick bij de Deutsche Oper Berlin, optredens op het Dallas Festival, haar eigen voorstellingen Secrets en Aubergine met productiehuis Transparant, alsook met muziekhuis LOD – ‘De Mensheid’. Ook was Claron McFadden jurylid bij Cardiff Singer of the World Competition 2015 en debuteerde bij het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens het Holland Festival.

 

Hoogtepunten in afgelopen seizoen waren onder meer uitnodigingen van Opera de Lyon (voorstellingen van Didon et Enée in Lyon en de Ruhrtriennale), alsook concerten met Amsterdam Sinfonietta en ASKO|Schoenberg. diverse producties van Muziektheater Transparant (België) door Europa: Mitra, Mata Hari, Aubergine, The Valley; De Mensheid met muziekhuis LOD

 

Toekomstige engagementen zijn onder meer een nieuwe opera Prisoner van David Lang in London, Rotterdam, Brugge, Bochum, Malmö, Copenhagen en Barcelona, een tournee door de Verenigde Staten met Irish Chamber Orchestra , English National Opera (Mask), tournee met Ragazze kwartet Intieme brieven, projecten met Transparant, Tournee met Jazzlab , recital met Alexander Melnikov in de Wigmore Hall etc.

 

Claron McFadden kreeg in 2007 de Amsterdamprijs voor de Kunsten uitgereikt en zij is ‘artist in residence’ bij productiehuis Transparant. Haar 2010 TEDx-talk is geplaatst op TED.Com. Tijdens de Rotterdamse Operadagen 2019 (ODR-awards) mocht Claron McFadden een speciale oeuvreprijs in ontvangst nemen.