Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Claron McFadden* Sopraan

“Een omschrijving van haar betekenis voor het opera- en muziektheaterlandschap in Nederland – en ver daarbuiten – kan enkel superlatieven bevatten. Met onuitputtelijke energie en ruimhartige medemenselijkheid verkent zij telkens weer nieuwe horizonten in de podiumkunst.”

Festival Operadagen Rotterdam – uitreiking speciale oeuvreprijs ODR-awards

 

De uit Amerika afkomstige sopraan Claron McFadden studeerde aan de Eastman School of Music in New York en studeerde cum laude af in 1984. Ze maakte haar operadebuut in 1985 op het Holland Festival in Hasses l’Eroe Cinese. Claron McFadden heeft sindsdien zichzelf bewezen als één van de meest veelzijdige zangers van haar generatie.

 

 

Orkesten

Claron McFadden werkte met orkesten zoals het London Philharmonic Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, The King’s Consort en de MDR-, SWR- en WDR Sinfonieorchester. Zij was te horen in Rossini’s L’Italiana in Algeri, Rêves d’un Marco Polo en Copernicus van Claude Vivier, Purcells King Arthur, in de rol van Donna Elvira in Mozarts Don Giovanni, in Les Indes Galantes van Rameau, in The Mask of Time van Tippett, in Schönbergs Pierrot Lunaire, Les Dialogues des Carmélites van Poulenc en Rage d’amours van Rob Zuidam, English National Opera (Sunken Garden, Michel van der Aa) Shell Shock ( N. Lens- de Munt), Holland Festival 2014 (Laika, Martijn Padding) en debuteerde bij het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens het Holland Festival. Ook werkte zij samen met het Arditti Kwartet, Ensemble Intercontemporain, Klangforum Wien e.a.

 

Dirigenten

De in Nederland woonachtige sopraan heeft opgetreden met zeer succesvolle dirigenten onder wie Kurt Masur, Sir Andrew Davis, Hartmut Haenchen, René Jacobs, Christoph Rousset, Marc Minkowsky, Trevor Pinnock, Neeme Järvi en Fabio Biondi en in zalen zoals Het Concertgebouw Amsterdam, Covent Garden, de Royal Albert Hall in Londen (BBC Proms), het Théâtre du Châtelet in Parijs, het Gewandhaus in Leipzig en op de grote podia in Boston en Tanglewood (USA), Polen, Italië en Japan.

 

Operahuizen/festivals

Ook trad ze op in producties van internationaal bekende operahuizen zoals Royal Opera House Covent Garden, Bayerische Staatsoper, De Nationale Opera en Ballet in Amsterdam en het Théâtre des Champs-Elysées, Opera van Lyon, Opera van München, Covent Garden, Opera de Munt e.a. en was regelmatig te gast bij Festivals als Aix-en -Provence, Holland Festival, Rheingau Festival etc.

Opnamen

Claron McFadden heeft vele cd-opnamen gemaakt, waaronder Acis and Galatea van Händel (Robert King), Orfeo (Haydn; La Stagione Frankfurt), Les Indes Galantes (Rameau; William Christie), Il Ritorno d’Ulisse in Patria (Monteverdi; René Jacobs), Life Story (Thomas Adès) en Brian Ferneyhough’s Vierde strijkkwartet met het Arditti kwartet.

 

Overig

 

Claron is Artist in Residence bij productiehuis Transparant ( België) en zong in diverse producties door Europa en daarbuiten zoals met Secrets en Aubergine, Mitra, Mata Hari, the Valley alsook met muziekhuis LOD – De Mensheid. Ook werkt zij regelmatig samen met diverse Jazz formaties zoals het Jazz Orkest van het Koninklijk Concertgebouw, Jazz Lab e.a.

 

Claron McFadden heeft gezongen tijdens de inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 mei 2013.

 

Ook was Claron McFadden jurylid bij Cardiff Singer of the World Competition 2015 en the Wigmore Hall.

 

Claron McFadden kreeg in 2007 de Amsterdamprijs voor de Kunsten uitgereikt en zij haar 2010 TEDx-talk is geplaatst op TED.Com. Tijdens de Rotterdamse Operadagen 2019 (ODR-awards) mocht Claron McFadden een speciale oeuvreprijs in ontvangst nemen.

 

In april 2020 kreeg Claron McFadden een koninklijke onderscheiding en is zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


2022