Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Reinhard Goebel* Dirigent

“Geen enkele Duitse musicus heeft zo’n grote invloed gehad op de ontwikkeling van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk als Reinhard Goebel.”

Juryrapport uitreiking Bachmedaille van de stad Leipzig, 2017.

 

Door de Süddeutsche Zeitung vereerd als een “icoon van de Oude Muziek”, en geprezen door de New York Times als een “baken in een zee van middelmatigheid”, heeft Reinhard Goebel zich ontpopt als een specialist in het repertoire van de 17e en 18e eeuw. Als interpreet van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk voor zowel gespecialiseerde ensembles als modern orkesten, en een onuitputtelijke bron van kennis van juwelen uit het repertoire, wordt hij wereldwijd als een expert geprezen. In 2017 ontving hij de Bachmedaille van de stad Leipzig voor zijn rol als “pionier en grondige verkenner van het repertoire buiten de gevestigde namen.”

 

Reinhard Goebel was de oprichter van het legendarische Musica Antiqua Köln, het ensemble dat hij 33 jaar leidde. Bewust van de anachronistische natuur van het ‘dirigeren’ van muziek die oorspronkelijk door de Kapellmeister vanaf het klavecimbel of door de eerste viool werd geleid, ontwikkelde Goebel  bij elk ensemble een autonomie die grotendeels onafhankelijk van de baton was. Ontelbaar veel orkesten hebben succesvol meegewerkt aan het ‘Goebel-experiment’, waaronder de Berliner Philharmoniker, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Gewandhaus Orchester Leipzig, Staatskappelle Dresden, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, de Berliner Barock Solisten, het Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National d’Île de France, Tonhalle Orchester Zürich, Odense Symfoniorkester, Residentie Orkest; Taipei, Melbourne en Sydney Symphony Orchestras, alsook de Duitse Radio Symfonie Orkesten in Frankfurt, Keulen, Hannover, München, Leipzig en Saarbrücken.

 

Hoogtepunten van de afgelopen seizoenenen zijn onder meer concerten met orkesten zoals Konzerthausorchester Berlin, Birmingham Symphony Orhcestra, Orchestra della Svizzera Italiana, Deutsche Kammerphilharmonie, Symfonieorkest van Stavanger, Radio Symfonieorkesten van de Duitse omroep in Saarbrücken en Keulen en een tournee met de Berliner Barock Solisten. Bovendien leidde hij het Noord Nederlands Orkest in een Friestalige uitvoering van Bachs Matthäus Passion. Daarnaast dirigeerde de heer Goebel het Stavanger Symfonieorkest, had hij concerten met Konzerthausorchester en WDR Symfonieorkest, met het Mozarteum Orchester Salzburg, Berliner Barock Solisten e.a.

Cd-opnamen van Reinhard Goebel verschenen bij alle grote labels: Deutsche Harmonia Mundi, Deutsche Grammophon, Sony BMG en Oehms Classics. In februari 2008 kreeg Reinhard Goebel, samen met de Koreaanse violiste Yura Lee en de Bayerische Kammerfilharmonie, een Diapason d'Or voor zijn ‘Mozart in Paris’ cd, uitgebracht op het Augsburg Mozart Festival in 2007 – een prijs die hij al voor diverse opnamen met Musica Antiqua Köln had ontvangen. In het voorjaar 2010 werd hem opnieuw een Diapason d'Or toegekend voor de heruitgave van de Deutsche Grammophone-opname ‘Le Parnasse Français’ met Musica Antiqua Köln, waarvan de originele uitgave uit 1978 hem ook al dezelfde prijs opleverde. Lübeck eerde Reinhard Goebel in 1984 met de Buxtehude Prijs, en Magdeburg deed dat in 2002 met de Telemann Prijs. Al in 1980 kreeg hij de Siemens Förderpreis, en in 1997 de Nordrhein-Westfalen staatsprijs, uitgereikt door de latere Duitse president Johannes Rau. In april 2007 werd hem de IMA award in London aan Reinhard Goebel toegekend, en in 2015 koos BBC Music Magazine hem in de lijst van twintig beste violisten aller tijden. In seizoen 19/20 finaliseerde hij zijn project ‘Beethovens Welt’, over onbekende werken van Beethoven en tijdgenoten. In 19/20 kwam op Sony Classical een 5 delige CD cyclus uit met radio orkesten ( WDR, Hr, DRP en MRO), waarvoor hij een 5 tal Diapason D’Or ontving, Preis der Deutschen Schallplattenkritik etc.

 

2022