Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Johannette Zomer* Sopraan

Na eerst enige jaren als microbiologisch analiste te hebben gewerkt, begon sopraan Johannette Zomer haar zangopleiding bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, alwaar ze haar zij haar diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Sindsdien ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York).

Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, Thomas Hengelbrock, Ivor Bolton, Jordi Savall en René Jacobs, maar ook met dirigenten als Ivan Fischer, Jaap van Zweden, Daniel Harding, Valery Gergiev. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacob als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd. Met Fred bereidt zij momenteel een Dowland recital voor, en met Arthur zal Johannette dit seizoen het Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf ten gehore brengen, samen met de Canadese tenor Colin Balzer.

Haar operadebuut maakte zij bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi's Don Carlo. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (uit Ligeti's 'Le Grand Macabre'). In 2013 richtte zij haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, en heeft sindsdien al op verschillende grote podia  in Europa haar barok  programma’s mogen uitvoeren (o.a. Göttingen, Londen, Oxford, Saintes, Amsterdam). In het voorjaar van 2016 komt de eerste cd van het ensemble uit: LAUDATE!, met prachtige Canti Sacri van Antonio Vivaldi.


2021/2022

Hoe Schoon Lichtet de Morgenster: Spinsels rond Kerst en Driekoningen

 

Samen met enkele collega’s die hun strepen in de Oude Muziek-uitvoeringspraktijk ruimschoots hebben verdiend, is een prachtig programma samengesteld met muziek uit de 16e, 17e en vroeg 18e eeuw. We laten het publiek genieten van een paar juweeltjes van Bach, o.a het prachtige ‘Flösst mein Heiland’ uit het Weihnachtsoratorium komt voorbij, het ‘Hoe schoon lichtet de Morgenster’ van Praetorius zal niet ontbreken, maar ook een paar wat onbekendere Italiaanse en Franse advents- en kerstmuziek zal klinken. We sluiten af met een ‘Driekoningen Cantate’ van Telemann. Daarnaast zijn er woordkunstenaars en -virtuozen als Marjoleine de Vos, Peter Lusse en Ivo de Wijs uitgenodigd om de muziek te omlijsten met woord en tekst. Elke avond zal één van hen de muziekstukken aan elkaar rijgen met eigen teksten, gedichten en verhalen, maar ook met proza of poëzie van anderen. We noemen ze ‘spinsels’ en zullen vanuit een bredere context ‘perspectief’ leveren. Met deze tekstuele samensmelting van vocale werken van toen en ontroerende teksten van nu hopen we toch de ultieme Kerst tot Driekoningen te kunnen geven aan ons publiek.

 

Van Beatles tot Bach

Johanette Zomer en Michiel Niessen

 

Dat Johannette Zomer als een vis in het water is met barok componisten als Bach en Handel zal voor de meesten mensen geen geheim zijn, maar dat ze ook uit de voeten kan met Gershwin, Brel of de Beatles zal minder bekend zijn. Kom u laten verassen met dit verrassende cross-over programma, waarin Johannette en haar begeleider Michiel Niessen fraaie 17e eeuwse smartlappen en tophits laten horen (o.a werken van Caccini (Amarilli mia Bella), Purcell (music for a while), Handel (lascia chío pianga) en Bach), intieme luisterliedjes uit Noord Europa (o.a. Brel (amsterdam), de Korte (ik zou wel eens willen weten), Sonneveld (het dorp) en van Veen(susanne) maar ook pakkende Pop & Ballad songs (o.a. Joni Mitchel (Both sides now), Bette Middler (the rose) en natuurlijk the Beatles (let it be/Hey Jude).  Het zal blijken dat haar typisch wendbare barokgeluid ook prima het latere genre tot zijn recht laat komen. Michiel Niessen neemt voor dit programma niet alleen zijn luit mee, maar ook een prachtig stel elektrische gitaren, om dit afwisselende programma zo kleurrijk mogelijk te kunnen omlijsten.

 


Salon Chopin

Johanette Zomer en Marien van Nieukerken

 

“Zijn vingers zijn de dienaren van zijn ziel”  - Heinrich Heine over Chopin

“De lieflijke avondster die maar even geschitterd heeft zorgde voor een revolutie                                                                 in de muziek en baande de weg voor alle moderne muziek” -  Camille Saint-Saëns

“Men moet zingen met de vingers!” - Frédéric Chopin

 

Parijs eerste helft 19de eeuw met werken van Chopin, zijn vrienden en tijdgenoten  :               Franz  Liszt, Felix Mendelssohn, Robert en Clara Schumann,  Ferdinand Hiller , Pauline Viardot,  Vincenzo Bellini en anderen….

Tijdens het concert zal aan de hand van tekstfragmenten de connectie tussen de gekozen composities en Chopin worden geschetst. Zo ontstaat een levendig beeld van Parijs, dat destijds  het culturele middelpunt van Europa  was.

 


Summer is A-Comin’ In

Johanette Zomer en Wendy Roobol

 

De zomer komt er weer aan en wat een heerlijk idee om dit jaargetijde muzikaal te verwelkomen. Sopraan Johannette Zomer geeft samen met sopraan Wendy Roobol en 3 gevierde collega’s uit de oude muziekscene een serie zomerse concerten op diverse locaties in het land.

Tijdens de concerten klinken duetten en solowerken van componisten als Monteverdi, Frescobaldi, Lawes en Purcell. Zo zal het prachtige liefdesduet ‘Pur ti miro’ niet ontbreken, maar zullen we ook samen met Purcell de loftrompet steken in het wervelende ‘Sound the trumpet’ duet. Daarnaast zullen we de gouden haren van een geliefde bezingen in het Chiome d’oro duet, en zal nog veel meer muzikaal lekkers klinken zoals ‘Sweeter than roses’ en ‘Fairest Isle’.

De begeleiding zal in handen zijn van Siebe Henstra op klavecimbel en Fred Jacobs op theorbe, en Nienke van der Meulen zal zowel op blokfluiten als op barokhobo meespelen.

 

Speeltijd: juni, juli en augustus 2023 (behalve van 31 juli – 6 augustus 2023)