Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Cuarteto Latinoamericano+ Strijkkwartet

Al meer dan 40 jaar is Cuarteto Latinoamericano één van de meest gevierde strijkkwartetten ter wereld en is, naast het regulier repertoire voor kwartet (Europees en Noord-Amerikaans), gespecialiseerd in werken van Latijns-Amerikaanse componisten zoals o.a. Heitor Villa-Lobos,  Alberto Ginastera en Silvestre Revueltas.

 

Onderscheidingen

Vanaf de oprichting in Mexico (1982) heeft het kwartet regelmatig opgetreden in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Israël, China, Japan en New Zeeland. Ook heeft Cuarteto latinoamericano meer dan honderd werken in première gebracht die speciaal voor het Cuarteto geschreven zijn en blijven regelmatig en met succes nieuwe en vergeten componisten onder de aandacht brengen. Als winnaar van twee Latin Grammy’s voor “Best Classical Recordings” kregen ze ook de prestigieuze Diapason d’Or toegekend. Verder werden ze erkend door de toekenning van de “Mexican Music Critics Association Award” en ontvingen drie “Most Adventurous Programming” onderscheidingen van Chamber Music America/ASCP.

 

Grammy’s

De leden van Cuarteto latinoamericano zijn de drie gebroeders Bitrán: Saúl, primarius, Arón, viool en Alváro, cello, met Javier Montiel, altviool.

Cuarteto latinoamericano heeft meer dan 80 Cd’s op zijn naam staan met ongeveer het gehele Latijns-Amerikaanse repertoire voor strijkkwartet. De zesde CD uit de serie die aan Villa-Lobos gewijd was werd voor twee Grammy’s genomineerd: Grammy en een Latin Grammy voor “Best Classical Recording”. De albums “Brasileiro, werken van Mignone” (2012) en “El Hilo Invisible”(2016) kregen Latin Grammy’s voor “Best Classical Recording”. De compositie “Inca Dances” van Gabriela Lena Frank kreeg de 2009 Latin Grammy voor “Best New Latin Composition”.

 

Orkesten & overige samenwerkingen

Cuarteto werkte als solist samen met vele orkesten zoals het Los Angeles Philharmonic o.l.v. Esa-Pekka Salonen, het Seattle Symphony o.l.v. Gerard Schwarz, Ottawa’s National Arts Center Orchestra, het Orquesta Filarmónica de la Ciudad de México, het Dallas Symphony en het Simón Bolívar Orchestra of Venezuela o.l.v. Eduardo Mata. Cuarteto heeft opgetreden in de meest gerenommeerde  concertzalen van de wereld zoals: Het Koninklijk Concertgebouw, Teatro alla Scala, Esterházy Palace, Kennedy Center, Ravinia Festival; en festivals als Santa Fe Chamer Music Festival en het Ojai Festival. Cuarteto heeft ook door de jaren heen samengewerkt met beroemde kunstenaars: Janos Starker (cello), pianisten Rudolph Buchbinder en Cyprien Katsaris, Ramón Vargas, tenor, en gitaristen Narciso Yepes, Sharon Isbin, David Tanenbaum en Manuel Barrueco. Met Manuel Barrueco heeft Cuarteo veelvuldig opgetreden in belangrijke plaatsen in de USA en Europa en opdrachten voor gitarkwartetten verleend aan Amerikaanse componisten Miguel del Aguila, Michael Daughtery en Gabriela Frank, resulterend in twee cd’s.

 

El Sistema – Latin American Academy for String Quartets

Onder auspiciën van “El Sistema Nacional de Orquestas Juvelines of Venezuela” heeft Cuarteto in Caracas de “Latin American Academy for String Quartets” opgericht alwaar jonge strijkkwartetten volgens de “El Sistema”-methode worden opgeleid. Tot 2014 kwam C uarteto 4x per jaar daar om te werken met de jonge kwartetten.

 

Cuarteto was meer dan twintig jaar ‘quartet-in-residence’ op de Carnegie-Mellon Univerity in Pittsburgh (USA) en is ontvanger van de México en Escena subsidies die door de Mexicaanse regering ter beschikking worden gesteld via FONCA (National Fund for Culture en the Arts).

 

2021/2022

Miniatures from the Americas


Jose Evangelista (Spain/Canada, b. 1943)
 
Manuel M. Ponce (Mexico, 1882-1948): Estrellita and Gavota
 
Alejandro Cardona (Costa Rica, 1959): Echú (2010)
 
George Gershwin (USA, 1898-1937): Lullaby (1918)
 
Miguel del Aguila (Uruguay, 1957): Presto No. 2 (1995)
 
Dan Roman (Puerto Rico, 1974): Montuno Fever (2014)
 
Violeta Parra (Chile, 1917-1967): Anticueca No. 2 (arrang. J.Montiel)
 
Francisco Mignone (Brazil, 1897-1986): Andante cantabile (1958)
 
Javier Alvarez (Mexico, 1956): Metro Chabacano (1991)
 
Carlos Gardel (Argentina,1890.1935): Volver (arr. Enrique Lopez)
 
Carlos Gardel (Argentina,1890.1935): Por una cabeza (arr. Enrique Lopez)
 
Astor Piazzolla (Argentina, 1921-1992): Four for Tango (1987)
 
Latin American Classics


Héitor Villa-Lobos String Quartet No. 5
 
Silvestre Revueltas (Mexico) Música de Feria
 
Leo Brouwer (Cuba) String Quartet No. 3
 
Alberto Ginastera String Quartet No. 2
 
Mixed program


Héitor Villa-Lobos String Quartet No. 5
 
Silvestre Revueltas(Mexico) Música de Feria
 
Leo Brouwer (Cuba) String Quartet No. 3
 
Claude Debussy String Quartet
 
Johannes Brahms String Quartet Op. 51 No. 2
 
Ludwig van Beethoven String Quartet Op. 59 No. 2 


Works for Quartet and Orchestra


Julián Orbón Concerto Grosso (with symphony orchestra)
 
Astor Piazzolla Las Estaciones Porteñas (Four seasons of Buenos Aires), arranged for quartet and string orchestra
 Augustus 2022