Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Robert King* Dirigent


Robert King (1960) zong in het wereldberoemde koor van St. John’s College in Cambridge. Hij verdeelt zijn tijd tussen een drukke internationale dirigenten carrière zijn werk met het koor en het op authentieke instrumenten spelende orkest The King’s Consort. Dit orkest heeft hij opgericht terwijl hij nog studeerde aan de Cambridge University. Met zijn Consort heeft hij tournees gemaakt door vrijwel elk Europees land, door Noord- en Zuid-Amerika en het Verre Oosten. Zijn debuut als dirigent bij de BBC Proms vond plaats in 1991 en hij werd voor dit evenement daarna nog zeven maal uitgenodigd. Robert King wordt wereldwijd aangemerkt als een van de leidende Britse dirigenten van zijn generatie.

 

Orkest, koor en opera

In Nederland werkte hij met het Nederlands Kamerorkest en in Spanje met het Orquesta Ciudad de Barcelona, Orquesta Pablo Sarasate, Orquesta e Coro Ciudad de Madrid, Real Filharmonia de Galicia en het Real Orquesta Sinfónica de Sevilla. Daarnaast trad hij op met het Orchestre d’Auvergne, het English Chamber Orchestra and Il Giardino Armonico. King is tevens een zeer bekend koordirigent en heeft in die hoedanigheid gewerkt met het Nederlands Kamerkoor, Orfeón Donostiarra, Tölzer Knabenchor, Swiss Radio Choir, Collegium Vocale Ghent en de BBC Singers. Zijn operawerk bestond onder andere uit Händels Otttone in Japan en het Verenigd Koninkrijk, Händels Ezio in Parijs, Purcells The Indian Queen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland en, eveneens van Purcell, The Fairy Queen in Spanje en Engeland.

 

Internationaal

Het volle internationale reisschema van Robert King voerde hem recentelijk naar optredens in de Verenigde Staten waar hij onder meer het World Youth Symphony Orchestra en de orkesten van Seattle, Houston, Oregon, Detroit, Atlanta, Minnesota en het National Orchestra dirigeerde. Daarnaast dirigeerde hij in Canada Les Violons du Roy, in Scandinavië de orkesten van The Danish National Radio, Stavanger, Malmö, Trondheim, Sondjelands, Norrköping, Århus, Aalborg, het Iceland Symphony Orchestra en the Jönköping Sinfonietta. In Italië was hij dirigent van het RAI National Symphony Orchestra en in Zwitserland van het Zürich Chamber Orchestra.

 

Omvangrijk repertoire

Het repertoire van Robert King omvat, naast de bijzondere aandacht die hij geeft aan de interpretatie van barokmuziek, een groot scala aan klassieke en vroegromantische symfonische en koorwerken. Zijn blik is daarbij vooral gericht op de muziek van Mozart, Haydn en Mendelssohn. Daarnaast specialiseert hij zich steeds verder op het gebied van vroeg twintigste-eeuwse Engelse componisten. Robert King wordt wereldwijd beschouwd als een van de leidende experts op het gebied van de muziek van Henry Purcell. Zo verzorgde hij omvangrijke cd-uitgaven van de muziek van deze componist. Daarnaast was hij artistiek directeur van het Wigmore Hall Purcell Tercentenary Festival evenals auteur van het boek Henry Purcell, ook wel ‘de definitieve Purcell biografie’ genoemd. Tevens schrijft hij en hij presenteert geregeld uitzendingen voor de BBC.

 

Hollywoodprojecten

Robert King begeeft zich ook in de wereld van de filmmuziek: hij was muzikaal adviseur bij Ridley Scotts epische verfilming van The Kingdom of Heaven. Zijn klavecimbelspel kan worden beluisterd tijdens het bekijken van de film Shrek 2. Meer recente Hollywoodprojecten omvatten werk voor The Chronicles of Narnia en het bijstaan van de prijswinnende componist Hans Zimmer bij het schrijven van de muziek voor de film Da Vinci Code. Zijn solo-optredens leverden onder andere een bestseller opname van Duruflé’s Requiem op. Robert King heeft meer dan 90 plaatopnamen op zijn naam staan. In totaal zijn daarvan meer dan een miljoen cd’s verkocht, waarmee hij vele internationale prijzen heeft gewonnen. Vanaf 2013 neemt hij op voor het label VIVAT, waar hij gestart is met primeur: opnames van de religieuze muziek van Stanford en Parry.

 

Recente projecten waren onder meer met The King’s Consort verschillende tournees met Purcell Dido and Aeneas en King Arthur in Barcelona, Madrid en Wenen, The Coronation of King George in Nederland en andere Europese landen, Bach Mis in b-klein in Luzern, Händel Messiah en Belshazzar in Versailles, Annecy, La Chaise-Dieu en Marseille, Finzi Dies Natalis en Britten Les Illuminations in de Wigmore Hall en in Frankrijk, Mendelssohns radicale versie van Händel Israel in Egypt in het Leipzigse Gewandhaus, gevolgd door tournees naar Frankrijk, Hongarije, Malta, Roemenië, Zwitserland en Spanje.

 

Verder dirigeerde hij het NDR Symfonie Orchester, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Orquesta de Sinfónica de Navarra en Trondheim Symfonie Orkest.

 

 2022