Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Maarten Koningsberger* Bas Bariton

 

Maarten Koningsberger studeerde onder meer bij Max van Egmond, Elisabeth Schwarzkopf en Margreet Honig. Hij heeft zich een internationale reputatie verworven als concertzanger, liedvertolker én in de opera.

 

Orkesten en opera’s

Zo zong hij met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Kamerorkest, Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Holland Symfonia, Radio Symfonie Orkest, Noord Nederlands Orkest, Les Arts Florissants, Orchestra of the Age of Enlightenment, BBC Singers, Combattimento Consort Amsterdam, Tafelmusik Toronto, het orkest van Singapore in een groots festival (Einhorns  Voices of Light in de New Esplanada) en Hong Kong Philharmonic. Ook gaf Maarten Koningsberger diverse concerten in Polen tijdens het Wratislava Cantans Festival (Wroclav), in Warschau en Bydgozcz. Daarnaast was hij te horen in een operaproductie van de Nederlandse Reisopera (L’Opera Seria), in de Opera Zuid-productie van Die Dreigrosschenoper en in opera’s van Debussy, Bernstein, Monteverdi, Mozart, Offenbach, Menotti, Maderna, Poulenc, Rameau en Strauss.

 

Dirigenten

Maarten Koningsberger werkte met dirigenten als Gennady Rozhdestvensky, Jeffrey Tate, Kees Bakels, Hans Vonk, Arnold Östman, Ton Koopman, William Christie, René Jacobs, Ed Spanjaard en Jaap van Zweden. Zijn recitals als liedzanger, met pianisten als Irwin Cage en Graham Johnson voerden hem naar prestigieuze zalen over de hele wereld. Zo gaf hij recitals in o.a. de Kleine Zaal van Het Concertgebouw Amsterdam, in Vredenburg Utrecht, de Wigmore Hall in Londen, in Duitsland (o.a. tijdens het Ruhr Festival), in Zuid-Afrika, in Frankrijk (Parijs), Slovenië (Ljubljana), en Carnegie Hall (New York).

 

Maarten Koningsberger ging op tournee door Nederland, België en Spanje met de Orchestra of the Age of Enlightenment o.l.v. Gustav Leonhardt en hij was onder meer te horen in Die Zauberflöte, in een Monteverdi-cyclus bij De Nationale Opera, met René Jacobs en zijn Double Bande in Telemanns Der geduldige Sokrates (uitgevoerd in Frankrijk en Duitsland), bij het Orkest van het Oosten met liederen van Schubert en bij het Noord Nederlands Orkest. Ook zong Maarten Koningsberger de rol van Aeneas in Dido and Aeneas in een productie van het Festival van Vlaanderen (in Nederland en België) in een reprise.

 

Recente engagementen

Diverse optredens van Schuberts Winterreise, Schumann-programma’s met het Matangi Kwartet (waaronder Dichterliebe). Ook zong hij in 2014 de Matthäus Passion met Hong Kong Philharmonic onder Jaap van Zweden, Haydns Creation met het Residentie Orkest, het Weihnachtsoratorium met Reinhard Goebel en het Noord Nederlands Orkest en Die Zauberflöte (Sprecher) tijdens het Festival van Aix-en-Provence met het Freiburger Barockorchester onder Pablo Heras-Cassado, als ook bij De Nationale Opera. Bovendien bracht hij met What’s new een succesvol en uniek jazzalbum uit.

Gepland staan onder andere Passies o.l.v onder meer Reinhardt Goebel; Mozarts Die Zauberflöte bij de Nationale Opera; liedrecitals, en kamermuziekconcerten met het Matangi Kwartet.

www.maartenkoningsberger.com

Juli 2017

Programma: Beethoven in een kilt

Maarten Koningsberger en The Atlantic Trio

Een volkomen uniek programma rondom volksmuziek en grote componisten.  

Veel componisten zijn door volksmuziek geïnspireerd.  De prachtige melodieën werden verwerkt  in een instrumentaal werk of ze voorzagen deze van een begeleiding in hun eigen stijl.

Op dit programma staan o.a. Beethoven (Schotse en Ierse volksliederen voor zang en pianotrio), Brahms (Duitse volksliederen voor zang en piano), Ravel (Griekse volksliederen, bewerkt voor zang en pianotrio) en Amerikaanse Folksongs  van Copland (zang en pianotrio).

Bijzonder is dat de bewerkingen van Ravel en Copland zijn gemaakt door Bas Verheijden (pianist van het Atlantic Trio). Deze stukken bestaan ook in een versie voor orkest en bariton en in deze kleinere bezetting  komen de orkestkleuren in deze kleine bezetting wonderschoon tot hun recht..

The Atlantic Trio speelt op het concert ook enige bewerkingen voor piano trio van volksmuziek.

Koningsberger en The Atlantic Trio werkten samen bij de opnames van de Aangenaam Klassiek cd © Beckand die vorig jaar dubbel platina haalde. Vanwege het grote plezier bij die opnames werd besloten de zalen in te gaan met een programma dat nog nooit te horen was…


Programma Winterreise  - de meest geliefde Liederencyclus

Franz Schubert,  Wilhelm Müller

 

Maarten Koningsberger, bariton

Bas Verheijden, piano

 

Schubert schreef zijn Winterreise in 1827 en is uitgegroeid tot de meest geliefde Liederencyclus van het repertoire. Het verhaal van de diep teleurgestelde jongeling die door zijn geliefde verstoten wordt voor een rijkere kandidaat en midden in nacht een koude en gure winter instapt, spreekt nog steeds tot de verbeelding.  In het eerste Lied trekt hij de voordeur achter zich dicht en geeft zich over aan het Grote Lijden. Een romantisch gegeven dat kennelijk nog steeds bij velen tot de verbeelding spreekt.

 

24 liederen lang zwerft hij in ellendige afzondering door een ijzige en vijandige wereld. Hij ontwijkt de bewoonde wereld,  eenzaam en ellendig. De onherbergzame natuur, de barre kou en de veelal zoete herinneringen aan de voorgoed verloren liefde vechten in deze liederen om voorrang. Aan het slot zoekt hij verward eerst de dood maar vindt uiteindelijk toch een uitweg uit zijn isolement; hij spreekt een oude speelman aan, die, blootsvoets op het ijs, er net zo ellendig aan toe lijkt te zijn als hijzelf…...