Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Nelson Goerner* Piano

A poet who is also a goldsmith" - Diapason, oktober 2013 

"..what happened on the Teatro Colon's stage was not only a very rigorous exhibition of virtuosity but a superb demonstration of the best art of musical interpretation." - La Nacion, 15 mei 2014

De in het Argentijnse San Pedro geboren Nelson Goerner kan zich meten met de beste pianisten van zijn generatie. Na zijn studie in Argentinië bij Jorge Garrubba, Juan Carlos Arabian en Carmen Scalcione, werd hem op het Franz Liszt Concours in Buenos Aires in 1986 de Eerste Prijs toegekend. Dit leidde tot een studiebeurs waarmee hij zijn studie kon voortzetten bij Maria Tipo aan het Conservatorium van Genève. In 1990 won Nelson Goerner hier ook de Eerste Prijs op het Concours de Genève. 

Orkesten, zalen & festivals

Nelson Goerner trad op in heel Europa, waaronder op de Salzburger Festspiele, La Roque d’Anthéron, La Grange de Meslay (waar hij op het laatste moment Richter verving), en de festivals van Edinburgh, Schleswig-Holstein, Verbier en het Storioni Festival. Hij speelde in grote zalen als de Musikverein in Wenen, Het Concertgebouw in Amsterdam, South Bank Centre en Wigmore Hall in Londen, en Teatro Colón in Buenos Aires. Goerner soleerde bij orkesten als de Philharmonia Orchestra onder Claus Peter Flor, Deutsches Symphonie Orchester Berlin onder Andrew Davis, London Philharmonic Orchestra onder Emmanuel Krivine, Hallé Orchestra onder Mark Elder, Orchestre de la Suisse Romande met Neeme Järvi en Raphael Frühbeck de Burgos, Wiener Symphoniker, Sinfonia Varsovia en de NHK Symphony Orchestra Tokyo onder Fabio Luisi, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Orkest van de Achttiende Eeuw, het Radio Filharmonisch Orkest. Met regelmaat is Goerner te gast bij de BBC Proms. In de Verenigde Staten trad hij onder andere op met het Los Angeles Philharmonic Orchestra en het Montreal Symphony Orchestra. In 2013 verving hij met groot succes Nelson Freire in de Serie Meesterpianisten in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, waar hij een jaar later het openingsconcert verzorgde.

Kamermuziek

Als kamermusicus trad Nelson Goerner op met het Takács Kwartet, Janine Jansen, Julian Rachlin, Steven Isserlis, Gary Hoffman, Vadim Repin en hij gaf duo-recitals met mezzosopraan Sophie Koch. Ook voerde hij repertoire voor twee piano’s uit met Martha Argerich, Alexander Rabinovich en met zijn echtgenote Rusudan Alavidze. 

Recente engagementen in Nederland

Nelson Goerner was in Nederland o.a. te horen in het Pianoconcert  van Schumann met het Nederlands Philharmonisch Orkest, Pianoconcert van Grieg met de Philharmonie Zuidnederland, Tsjaikovski met het Noord Nederlands Orkest, en diverse recitals in Londen, Brussel, Leipzig, Toulouse, Parijs. In België soleerde Nelson Goerner bij het Nationaal Orkest van België en later met het Rotterdams Philharmonisch Orkest alsook met Orchestre de la Suisse Romande. Verder was hij al driemaal te horen in Riaskoff’s Serie Meesterpianisten (opening seizoen 17/18).

 

Afgelopen concerten waren met het Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre de la  Suisse Italienne, Sinfonieorchester Basel, Mozart K488 met Geneefs Philharmonisch o.l.v. Esa-Pekka Salonen, en Brahms tweede pianoconcert met Symfonieorkest Antwerpen. Recitals aan de westkust van de Verenigde Staten en Vancouver, alsook Lyon, Barcelona en Mougins. Tevens gaf  Nelson in februari 2019 een recital in Concertgebouw de Vereeniging, Nijmegen.

 

Voor seizoen 19/20 staan er concerten gepland met het orkest van La Monnaie- o.l.v. Alain Altinoglu met Tsjaikovsky pianoconcert nr. 1, Orchestre Philharmonique de Radio France o.l.v. Myung Whung-Chung met Beethoven pianoconcert nr. 5, concerten met het Residentie Orkest ( Grieg),  het Noord Nederlands Orkest ( Liszt), het orkest van Liege, recitals in Groningen, Arnhem etc.

 

Sinds enkele jaren is Goerner een verbintenis aangegaan met Outhere Music Group (Zig-Zag Territoires), waarvoor hij in het najaar 2013 zijn eerste cd, met werk van Debussy, heeft uitgebracht. Deze opname ontving de Diapaison d’Or of the year 2013. Daarnaast omvat de discografie van Nelson Goerner opnamen met werken van Chopin, Rachmaninov, Liszt, Busoni and DVD’s met werken van Beethoven, Chopin, live opnamen uit het festival van Verbier. Ook zijn Chopin opnamen voor het Frederic Chopin Institute of Warschau, opgenomen op originele instrumenten, zijn onderscheiden met de Diapaison d’Or en zijn opnamen op het Wigmore Hall Live label werd uitgeroepen tot Choice of the Month door het BBC Music Magazine.