Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Dirk Brossé* Dirigent Componist/ arrangeur

Dirk ridder Brossé, geboren te Gent, België, in 1960, is een veelzijdig componist en een gerespecteerd dirigent in het internationale muziekleven.

 

Dirk Brossé begon zijn muzikale studies aan de conservatoria van Gent en Brussel, en specialiseerde zich daarna in de orkestdirectie in Maastricht, Wenen en Keulen. Hij behaalde het diploma orkestdirectie aan de Musikhochschule te Keulen. Naast vele gastprofessoraten, is hij thans docent compositie en orkestdirectie aan de Hogeschool Gent.

 

Belangrijkste orkesten

Dirk Brossé dirigeerde de belangrijkste Belgische orkesten, waaronder het Vlaams Radio Orkest, de Filharmonie, het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera en het Nationaal Orkest van België. Wereldwijd dirigeert hij toporkesten waaronder het London Symphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic, Vancouver Opera, Opéra de Lyon, Hong Kong Chinese Orchestra, L’ Orchestre de la Suisse Romande, het Philharmonic Orchestra of Shanghai, het KBS Symphony Orchestra van Zuid-Korea, het World Symphony Orchestra te Japan, Chamber orchestra of Philadelphia, The Ulster Symphony Orchestra of Northern Ireland, Camerata St. Petersburg, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Nationale Orkesten van Venezuela, Colombia en Ecuador. In de zomer van 2012 leidde Brossé een spectaculaire tournee van het European Union Youth Orchestra.

 

Vruchtbaar componist

Dirk Brossé is een veelzijdig en vruchtbaar componist. Hij schreef zo’n 400 werken waaronder concerten, oratoria, liederen, kamermuziek en symfonische werken die wereldwijd worden uitgevoerd en zijn opgenomen in meer dan 40 landen. Zijn belangrijkste werken zijn: La Soledad de América Latina, geschreven i.s.m. Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez;  Artesia, een universele symfonie voor orkest en etnische instrumenten; de etno-klassieke symfonie The Birth of Music; het oratorium Juanelo; de liedcycli Landuytcyclus en La Vida es un Sueno; het War Concerto voor klarinet en orkest en de vioolconcerten Black, White & Between en Sophia. Recent componeerde hij Haiku Cycle 1, geschreven voor Jessye Norman en gebaseerd op Haiku’s van Herman van Rompuy, voormalig EU-president. Ook componeerde hij een gitaarconcert i.s.m. The Chinese Orchestra uit Hong Kong. Ook arrangeerde Brossé voor bijvoorbeeld het Noord Nederlands Orkest diverse werken van onder meer Queen, Pink Floyd, Leonard Cohen voor zang en orkest en had tijdens tournees door Nederland erg veel succes. 

Theater en film

Daarnaast componeert Dirk Brossé muziek voor theater en film. De bekendste soundtracks zijn Koko Flanel, Licht, De Kavijaks en Daens van Stijn Coninx (Academy Award Nomination 1993); Marie van Marian Handwerker (beste film op het Festival van Venetië in 1994), Knetter van Martin Koolhoven en de stille film Visages d’Enfants van Jacques Feyder uit 1925. Voor de muziek bij de BBC/HBO-serie Parade’s End werd Brossé genomineerd voor een Emmy Award. Hij schreef de muziek voor de musicals Sacco & Vanzetti, The Prince of Africa, Kuifje - De Zonnetempel, Rembrandt en Daens, telkens in nauwe samenwerking met Frank Van Laecke.

In 2007 maakte Dirk zijn debuut in de Royal Albert Hall te Londen. Hij dirigeerde het London Symphony Orchestra met als solisten Emma Thompson en Kenneth Branagh.

Dirk Brossé realiseerde vele cd-opnamen en dirigeerde in gerenommeerde concertzalen zoals Het Concertgebouw Amsterdam, de Royal Festival Hall en het Barbican Center in Londen, het Seoel Arts Center, de Royal Albert Hall London, De Munt Brussel, Tokyo Forum, de Concert Hall Shanghai en de Victoria Hall Genève

 

Artiesten

Hij heeft meer dan 100 CD’s gemaakt en werkte samen met topartiesten onder wie José Van Dam, Philip Webb, Barbara Hendricks, Claron McFadden, Julia Migenes, Derek Lee Ragin, Guy de Mey, Sabine Meyer, Julian Lloyd Webber, Daniel Blumenthal, Salvatore Accardo en op een breder muzikaal terrein met John Williams, Toots Thielemans, Hans Zimmer, Elmer Bernstein, Emma Thompson, Kenneth Branagh, Randy Crawford, Lisa Gerrard, Mel Brooks, Maurane, Sinead O’Connor, Viktor Lazlo, Maurice Jarre en Youssou N’Dour..

 

Sinds 2010 is Dirk Brossé music director en chef-dirigent bij de Chamber Orchestra of Philadelphia en geeft hij met dit kamerorkest vele concerten.

 

Dirk Brossé kreeg de titel Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen, en werd onderscheiden met o.a. de Gouden Erepenning van het Vlaams Parlement, de Achille-Van Ackerprijs, de Joseph Plateau Honorary Award en de Award for Excellence in Cultural Creativity door het Global Thinkers Forum. In 2013 werd aan Dirk Brossé erfelijke adeldom verleend met de persoonlijke titel van ridder, voor zijn grote verdiensten in de muziek voor zijn land België.

Ook is hij benoemd door ZKH Koning Philip van België tot Commandeur in de orde van Leopold.

 

Brossé is lid van de Raad van Bestuur van SABAM,  hij is ook Advisory Board Member van de onafhankelijke denktank ‘Itinera Institute’ en bestuurslid van het African Childrens’ Choir. Tevens is hij ook lid van de Vlaamse Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

 

Alle composities van Dirk Brossé zijn verkrijgbaar op cd, waaronder een uitgebreide 6CD box in 2010 uitgegeven door EMI. In 2016 verscheen Brossé’s Cello concerto for Isabelle op cd, met London Symphony Orchestra en celliste Marie Hallynck.

 

2022