Impulse Art Management

Sumatrakade 1039
1019 RD Amsterdam
The Netherlands
P +31 20 626 6944
info@impulseartmanagement.nl
Member of the International Artist
Managers’ Association (IAMA)
NL EN

Lisa Larsson* Sopraan

‘Diese Sängerin bringt Blumen aus Schweden in die Tonhalle’(‘This singer brings flowers from Sweden to the Tonhalle’)

Neue Zuercher Zeitung, Jakob Steiner, 29.11.18


De Zweedse sopraan Lisa Larsson begon haar carrière als fluitiste en studeerde vervolgens zang in Basel. Haar eerste engagement was bij het Opernhaus Zürich, waar ze onder grote dirigenten als Nikolaus Harnoncourt en Franz Welser-Möst zong. Na haar debuut in La Scala in Milaan met Die Zauberflöte onder Riccardo Muti, nam haar internationale operacarrière een vlucht. In het bijzonder als Mozartvertolkster werd ze gevraagd voor rollen als Susanna, Pamina, Zaide, Servilia, Ilia, Fortuna en Ismene; andere rollen waren o.a. Marzelline, Anne Trulove, Ännchen, Eurydice, Adele, Adina, Oscar, Xenia, Tytania, Polissena en Morgana. Ze accepteerde gastoptredens bij gerenommeerde operahuizen als de Bayerische Staatsoper, Royal Opera House in Londen, Teatro La Fenice in Venetië, Royal Danish Opera, Opéra de Monte-Carlo, Opera Leipzig, Grand Théâtre de Genève, Royal Swedish Opera en het Theater Basel en bovendien op de Salzburger Festspiele, Luzern Festival, Glyndebourne Festival en het Festival d'Aix-en-Provence.

 

Haar vocale flexibiliteit stelt Lisa Larsson in staat een divers repertoire te zingen en daarmee is zij een opmerkelijke zangeres op de concertpodia. In de afgelopen jaren heeft ze haar repertoire continu uitgebreid met werken van Mahler, Richard Strauss, Brahms, Berlioz, Britten en Stravinsky, en heeft ze een aantal wereldpremières van hedendaagse werken verzorgd.

 

Dirigenten met wie ze werkte waren Claudio Abbado, Sir Colin Davis, Daniel Harding, Adam Fischer, Mikhail Pletnev, David Zinman, Antonello Manacorda, Lawrence Renes, Massimo Zanetti, Louis Langrée, Douglas Boyd, Juanjo Mena, Christian Arming, Andrew Manze, Stefan Solyom, Vassily Sinaisky, Edo de Waart, Vasily Petrenko en John Storgårds. Lisa Larsson soleerde bij de Berliner Philharmoniker, Tonhalle Orchester Zürich, Radio Sinfonieorchester Frankfurt, Münchner Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de Lyon, Nederlands Philharmonisch Orkest, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Hong Kong Philharmonic, Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo, NHK Symphony Orchestra (Tokyo), New Japan Philharmonic en vele andere toporkesten.

 

In de oude-muziekwereld werkte ze veelvuldig samen met specialisten als Sir John Eliot Gardiner, Sir Roger Norrington, Christopher Hogwood, Frans Brüggen, Andrea Marcon, Emmanuelle Haïm, Ton Koopman, Nathalie Stutzmann, Nicholas McGegan, Paul Goodwin, Martin Haselböck, Gottfried von der Goltz, Trevor Pinnock, Richard Egarr, Fabio Bonizzoni, Jan Willem de Vriend en David Stern.

 

Voor seizoen 2018/2019 verheugde Lisa Larsson zich zeer op de presentatie van een nieuw project: “TRAUMREISE”. In dit door Larsson ontwikkelde programma zingt zij liederen van de Zweedse componist Franz Berwald, georkestreerd door Rolf Martinsson. De wereldpremière vond plaats in oktober, door het Tonhalleorkest Zürich o.l.v. Lahav Shani; gevolgd door de Zweedse première door Larsson en Shani met het Helsingborg Symfonieorkest. Bij de opening van het Zweedse parlement was al een voorproef te horen tijdens het feestelijke concert van het Koninklijk Stockholm Philharmonisch Orkest. Daarnaast had Lisa Larsson concerten met het Zweeds Kamerorkest, orkesten van Helsingborg, Estland, Winterthur e.a. Tevens waren er vele liederenavonden door Scandinavië en in Italië.

 

In seizoen 19/20 is Lisa Larsson uitgenodigd door Camarata Zürich, diverse concerten in Zweden zoals Norrlandsoperan, Musik i Syd, het orkest van Wroclav ( Mahler) uitnodigingen van festivals zoals het Enescu Festival, Romenie,diverse liederenavonden in Florence etc. uitvoeringen van Lukas Passionen in Zweden etc.

 

Met haar passie voor kamermuziek presenteert Lisa Larsson een project in Zweden met klarinet en piano, gericht op repertoire van Mozart, Schubert en Spohr. Hiernaast trad zij in Spanje op met een project met viool en piano, gericht op Debussy, Hahn en Saïnt-Sans. Samen met het strijkkwartet van het Malmö Symfonieorkest zong zij werken van Respighi en Martinsson in concertzaal Malmö Live. Tevens zingt Lisa de evangelistenrol in Martinsson’s Lukas Passion niet alleen in concerten, maar ook voor op cd-opname bij BIS Records.

 

De laatste jaren heeft Lisa Larsson een hechte en succesvolle samenwerking opgebouwd met de Zweedse componist Rolf Martinsson in opdrachtcomposities met meer dan honderd internationale uitvoeringen, radio- en tv-optredens en cd-opnamen. Dit in samenwerking met dirigenten als John Storgårds, Gustavo Gimeno, Stefan Solyom, Antonello Manacorda, Marc Albrecht en orkesten als het Tonhalle-Orchester Zürich, London Philharmonia Orchestra, Helsinki Philharmonisch, Nederlands Philharmonisch, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Göteborg Symfonieorkest, La Verdi Orchestra, Melbourne Symphony Orchestra, Scottish, Swedish, Stuttgart en Nederlands Kamerorkest; en in zalen als Het Concertgebouw Amsterdam, Royal Festival Hall London en Hamer Hall Melbourne. In seizoen 2017-2018 zong Lisa de aan haar opgedragen werken van Martinsson met uitvoereningen in Zweden, Oostenrijk, Spanje en Australië. Verder waren er Cd-opnamen met het Nederlands Kamerorkest en Gordan Nikolic: Martinssons ‘Garden of Devotion’ en ‘To the Shadow of Reality’, verschenen op label CHALLENGE CLASSICS. Voor het label BIS nam zij ‘Ich denke Dein…’ en ‘Into Eternity’ op, met Malmö Symfonieorkest o.l.v.  Paul Mägi.

 

Op cd zijn in de afgelopen jaren een Mahler- en een Berlioz-album met Antonello Manacorda uitgebracht, alsook een Haydn-programma met Jan Willem de Vriend bij Challenge Classics. Voor het label BIS verschijnen de aan haar opgedragen Orchestral Songs on Poems by Emily Dickinson van Rolf Martinsson met het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra onder Andrew Manze. Haar verdere discografie bevat o.a. een opname van Strauss‘ Vier letzte Lieder onder Douglas Boyd, Mahlers Achtste symfonie onder David Zinman, de Mozartopera’s Don Giovanni onder Daniel Harding, Mitridate onder Adam Fischer, Il sogno di Scipione onder Gottfried von der Goltz, Händels Jephta onder David Stern als talrijke Bach-cantates met Sir John Eliot Gardiner en Ton Koopman. Met hen heeft zij bovendien het Weihnachts- en Osteroratorium als het Magnificat uitgebracht.

Eigen projecten

 

In 2021/22 was de première van Hommage an Clara, een concept bedacht door Lisa Larsson waarbij liederen van Clara Schumann georkestreerd zijn voor sopraan en orkest door Rolf Martinsson. De première was een succes met het Symfonie Orkest van Malmö. Daarnaast was Lisa de instigator voor het project Clara- Frauenliebe und Leben- R. Schumann in orkestratie van Sally Beamish.

2021/2022

Songs from the Heart

FRANZ SCHUBERT - 4 LIEDER TO POETRY OF JOHANN WOLFGANG GOETHE

-Ganymed - Op. 19, No 3

-Mignon's Gesang  (from Goethe’s "Wilhelm Meister") 

-Lied der Mignon - Op. 62, No 4

 -Gretchen am Spinnrade

- Op. 2 (from Goethe’s "Faust")

 

FRANZ SCHUBERT - SONATA Op. 120

Piano solo

 

ROBERT SCHUMANN – A SELECTION FROM "DICHTERLIEBE" Op. 48, BASED ON HEINRICH HEINE’s "BUCH DER LIEDER"

 

-Im wunderschönen Monat Mai (No.1)

-Aus meinen Tränen spriessen (No.2)

-Die Rose, die Lilie, die Taube (No.3)

-Wenn ich in deine Augen seh (No.4)

-Ich will meine Seele tauchen (No.5)

-Am leuchtenden Sommermorgen (No.12)

-Ein Jüng,ing liebt ein Mädchen (No.11)

-Hör ich das Liedchen klingen (No.10)

-Ich grolle nicht (No.7)

 

----- INTERMISSION -----

 

FRANZ SCHUBERT and FABIO VACCHI – TO POETRY OF WILLIAM SHAKESPEARE

- Schubert: Ständchen

- Vacchi: Shall I compare (dedicated to Lisa Larsson)

 

ROBERT SCHUMANN - DREI ROMANZEN

Piano solo

 

FRANZ SCHUBERT – A SELECTION OF WELLKNOWN LIEDER

-Ständchen

 -Die Forelle

- Op.32 

-Lachen und weinen 

- Op.95, No.4

-Seligkeit 

-An die Musik

 - Op.88, No.4


2022